Lastovo

Antički pomorci i trgovci koji su iz južnih grčkih kolonija prevozili robu i trgovali sa Ilirima otok su nazvali Ladesta odnosno Ladeston. Rimljani su ga zvali Ladestris, a Neretljani koji su se ondje potom naselili, uzeli su romanski izvorni oblik Lasta dodavši mu sufiks „ovo“ – i tako nastade ime Lastovo.

Ugledna zaklada World Wide Fund for Nature uvrstila je Lastovski arhipelag među 10 rajskih oaza na Mediteranu čija je sačuvana i nedirnuta ljepota, ključna za prepoznavanje cjelokupne bioraznolikosti Sredozemlja.

Dolazak na Lastovo nije samo dolazak na ljetovanje.To je puno više od kupanja i sunčanja.To je prilika da u dugim šetnjama istražujete i napajate se rajskom ljepotom nedirnute prirode. Idealno za ljude koji si mogu priuštiti dolazak u mjesecima kad su blagodati blage mediteranske klime najizraženije: svibanj, lipanj ili rujna jesen – vrijeme je kad otok Lastovo i sve na njemu buja, raste i rađa. Najbolje doba da bez gužve i vrućine, opijeni mirisima ljekovitog bilja uživate okrenuti sebi i svojim zadovoljstvima.

Bogatstvo faune. Kao što je bogata i raznovrsna flora na lastovskom arhipelagu tako je iznimno velik broj životinjskih vrsta (141 vrsta kralješnjaka od čega je čak 108 ugroženih). Posebice je ondje mnogo ptica – jer je otočje odmorište brojnim pticama selicama na njihovom putu tijekom rujna i listopada iz Europe u Afriku i onda ponovno na proljeće u obrnutom smjeru. Ondje se gnijezde i zovoji, galebi, gregule, pa čak i rijetki Eleonorin sokol ( na stijenama podno svjetionika Struga).

NEMA STRAHA. Za turiste i namjernike važno je spomenuti da na Lastovu nema otrovnih i opasnih životinja. Vrijedi naglasiti da nema čak ni otrovnih pauka poput ozloglašene „crne udovice“ koji su tako česti na stjenovitim dijelovima priobalja, ali što je još i važnije, nema ni zmija otrovnica. Samo bezopasne bjelouške. Stoga bez ikakve bojazni možete šetati poljima ili ljenčariti u hladovini borova.

Turbo atraktivna destinacija. Za nautičare Lastovo je turbo atraktivna destinacija. Pitome uvale i nedirnuta obala, bujna vegetacija koja se nerijetko spušta do samoga mora, mamac su kojem teško mogu odoljeti.

Najsigurnije uvale za sidrenje su Skrivena luka na južnoj strani, Velo lago, odnosno Jurjeva luka na zapadu, te Zaklopatica na sjeveru otoka.

Najistureniji naseljeni otok: Otok Lastovo ubraja se u grupu južnodalmatinskih otoka i naš je najistureniji naseljeni otok. Kao biserje, uz njega se nanizalo još 45 otočića i hridi. Sve ljepši od ljepšega. Ukupno njih 46!