Jabuka, vulkanski monolit

JABUKA, 43°06' N, 15°28' E, vulkanski otočić, 27 NM udaljen od Komiže u smjeru zapada (točnije WNW). Zakonom je zaštićena od 1958. godine.

Jabuka svojom veličinom i oblikom i ne odgovara uobičajenoj slici otoka: piramidalna stijena strši u nebo, 96 m nad morem, poput kakvog zloslutnog šiljka, izronila iz morskih dubina, u onom dalekom vremenu oblikovanja zemlje, nakon podmorske erupcije vulkana. Vrela lava iz zemljine utrobe ohladila se u tamnu stijenu bogatu mineralima, osobito onim željeznog oksida magnetita (Fe3O4) koji se zbog svoje strukture ponaša poput magneta, čineći kompase gotovo neupotrebljivim.

More i nebo, a između ona, gotovo nepristupačna i gola. Ipak, nije posve sama – i nju nastanjuje njen endem, crna gušterica s Jabuke (Melisellenis Melisellenis) i podvrsta dubrovačke zečine (Centaurea Ragusina), a do prije nekih 60-tak godina cvao je ovdje i endemski karanfil (Dianthus multinervis) uz kojeg je bilo vezano vjerovanje da će se onog dana kad njega nestane ugasiti i ribarstvo Komiže, životno određenje ovog malog otočkog mjesta…

Posjećuju nju i dalje ribari, koji su jedini, od davnine, dok se još na vesla brodilo, posjedovali snagu i odvažnost toliko potrebne da se suoči s njenim dubinama i vjetrovima, iznenadnim neverama bez samilosti i zaklona.

Kada pričate sa zaljubljenicima u jadranske pučine,kazat će da je Palagruža prekrasna,ali da je jabuka posebna.Samotna vulkanska hrid,izgubljena na pučini,pravi je izazov.Jabuka,izgubljena u bespučć pučine ,djeluje kao da je iz nekog mističnog,onostaranog svijeta.Neobični,tamni,monolit stalno bičuje vjetar prisiljavajući čovjeka da se ovde duboko nakloni snazi prirode. Jabuka je udaljena granica na kojoj obuzima poseban osjećaj, a radost i bol gube svoj smisao.

Uprkos negostoljubivom izgledu i tajanstvenom akvatoriju u kome more poprima čudnu,crnomodru boju, Jabuka zrači magičnom privlačnošću. Kao da onaj magnet iz crnih stijena zakreće kormila brodova prema njoj.Doživljaj divlje ljepote i opskurnosti Jabuke generira posebno čulno uzbuđenje,a pogled prema podmorskom bezdanu koji je okružuje nikoga ne može ostaviti hladnokrvnim. U to ćete se uvjeriti i sami , ukoliko budete u prilici posjetiti Jabuku, usamljeni pučinski vulkanski monolit. Jabuka će Vas , uprkos slici bezdana u dubokom moru , nakon prvog posjeta vezati nekim nevidljivim nitima i o njoj ćete razmišljati u toplini sobe, planirajući sljedeći susret s ovim pučinskim monolitom.